blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG martinskulec
ČLÁNKY
DISKUSIE
1
SLEDUJETE BLOG
Vitajte na mojom blogu
martinskulec



Eko Vianoce
pridal martinskulec 2.11. 2018 o 21:50

V časoch konzumu sme špeciálne počas Vianoc ochotní minúť nemalé peniaze napr. aj dekoračné predmety. Zoznam, čo všetko potrebujeme, je skutočne dlhý. Skúsme sa však predtým, ako nákupnému ošiaľu podľahneme, zamyslieť nad tým, či skutočne toto všetko potrebujeme k prežitiu pokojných sviatkov s rodinou. Ku všetkému totiž existujú alternatívy," uviedla hovorkyňa Greenpeace Slovensko Miroslava Ábelová.
Environmentalisti radia nakupovať s mierou, darčeky si dopredu premyslieť a nenakupovať pod vplyvom akcií či ligotavých obalov. Podľa Ábelovej možno zakúpiť aj množstvo "zelených" darčekov. ,,Ide napríklad ekologickú kozmetiku, sochy anjelov, drevené výrobky vyrobené z FSC dreva, prutene vence knihy vytlačené na FSC papieri, oblečenie vyrobené z biomateriálov alebo výrobky označené logom Fair Trade. Za ekodarčeky môžeme považovať aj tie z druhej ruky," skonštatovala Ábelová. Pre blízkych možno vyrobiť tiež vlastné darčeky, prípadne im darovať nemateriálne veci ako vstupenky do divadla či jazykový kurz.
Na planétu treba podľa environmentalistov myslieť aj pri používaní baliaceho papiera. ,,Na balenie vianočných darčekov alebo vianočný dekorácií sa zvyčajne úplne zbytočne minie obrovské množstvo baliaceho papiera, väčšinou ide o chlórom bielený papier s farebnou potlačou. Po jednorazovom použití potom putuje do koša," poukazuje Ábelová. Šetrnejším variantom je recyklovaný či ručne vyrobený papier, ktorý nebol bielený chlórom. Ďalšou možnosťou je použitie ozdobných tašiek a škatúľ, ktoré sa dajú použiť opakovane. Možno tiež zabaliť viac darčekov naraz, alebo ich iba ozdobiť sviatočnou mašľou.
Aj vianocny stromcek tak aj pri ňom možno myslieť na prírodu. ,,Ekologickejšou alternatívou stále zostáva živý stromček. Umelé stromčeky sú totiž väčšinou vyrobené z PVC. Pri ich výrobe a počas životného cyklu vzniká množstvo nebezpečných látok, ktoré kontaminujú životné prostredie. Pri kúpe živého stromčeka treba dbať hlavne na to, aby bol vypestovaný v lesnej škôlke," skonštatovala Ábelová. Vianocne dekoracie Stromček možno nahradiť aj čečinou vo váze alebo takým zasadenom v črepníku. Alternatívou môžu byť aj rôzne stromčeky vyrobené napríklad z europalety, konárov, kníh, dreveného rebríka, papiera alebo iného obnoviteľného materiálu.
Pri príprave vianočnej večere a vianočného pečiva radia zase environmentalisti siahnuť po lokálne vyrobených a dopestovaných biopotravinách. Za vhodné považujú obmedziť aj spotrebu mäsa a rýb, ktoré sú ohrozené. ,,Ak niekto konzumuje na Vianoce namiesto kapra morské ryby a živočíchy, odporúčame nekupovať druhy, ktoré sa v dôsledku nadmerného rybolovu ocitli v ohrození," uzavrela Ábelová. Ohrozenými sú napríklad tuniak, mečúň alebo treska.



Prístupov 8502
Kvalita článku
(100%) hlasov 1

PRÍSPEVKY
SLEDOVAŤ
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Záhradka v novembri
[ 14.11.2018] (príspevkov 1)
Eko Vianoce
[ 2.11.2018] (príspevkov 1)
Vianočný stromček
[ 23.10.2018] (príspevkov 1)
Jesenné dekorácie
[ 15.10.2018] (príspevkov 1)
Chatka
[ 10.10.2018] (príspevkov 1)
Altánok v záhrade
[ 13.9.2018] (príspevkov 0)
Zariadenie bytu
[ 29.8.2018] (príspevkov 0)
Jesenné práce v záhrade
[ 22.8.2018] (príspevkov 0)
Blížiaca sa jeseň
[ 16.8.2018] (príspevkov 0)